Onkel Kånkel död!!!

Han var avskydd, hyllad, hemlig och provokativ. Håkan Florå, mannen bakom pseudonymen Onkel Kånkel, avled på lördagen av en hjärtattack.

Onkel Kånkel & his Kånkelbär bildades 1979. Medlemmarna antog pseudonymerna Onkel Kånkel, Cp-Sven, Epilepsi-Kurt, Stomi-Bertil och Arne Tammer. Bandet var pionjärer inom den så kallade könsrocken, där tabubelagda ämnen som avföring, pedofili, nazism och funktionshinder var ett viktigt inslag.

Under 1980- och 90-talet delade bandet Sverige i två läger, där en del tyckte att de var frånstötande medan andra ansåg att de var både kul och humoristiska.

Onkel Kånkels texter fick riksdagsmannen Inge Carlsson (S) att 1995 föreslå ett "förbud mot kränkande musiktexter". Förslaget avfärdades med hänvisning till yttrandefriheten, med tillägget att spridandet av sådana texter är "motbjudande och sorgligt, men tillåtet".

Håkan Florå var mån om att hålla sin identitet hemlig, och när bandet uppträdde på Hulstfredsfestivalen 1993 var det med masker och bandage för ansiktet. I övrigt uppträdde de sällan live.

Håkan Florå blev 47 år.

 


Onkel Kånkel har spelats mycket mest i mina yngre dagar, varit med på många
långa festivaler/fester, Onkel Kånkel kommer fortsätta vara med i framtiden också, det kan ni ge er faan på!

R.I.P HÅKAN!

NP: Onkel Kånkel´s - Fantastiska Äfventyr


~Demonia~

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0